< Terug

Simone Gijben

Mijn eindwerkstuk ‘Kleur in Uitvaart’ voor de hbo-opleiding tot uitvaartbegeleider (bij Meander) gaat over welke types uitvaartbegeleiders er zijn. Hoe kleuren uitvaartondernemingen het begrip ‘persoonlijk’ in. Bij Uitvaartonderneming Wilma van Opstal betekent dit in ieder geval dat nabestaanden met één uitvaartbegeleidster contact hebben vanaf het moment van overlijden tot het definitieve afscheid. Ik vind de benaming ‘afscheidsbegeleidster’ misschien beter. Ik wil een goed contact met de nabestaanden opbouwen zodat ik niet alleen de organisatorische hulp, maar soms ook  psychologische hulp kan bieden wanneer dat nodig is. Mijn opleiding in de communicatie/psychologie aan de Universiteit Tilburg komt hierbij wel van pas.

De invulling van een afscheidsdienst kan en mag tegenwoordig ook op een moderne en eigentijdse manier. Bijvoorbeeld in een besloten kring, waarin een spelletje gespeeld wordt en met champagne tot slot omdat dit veel betekenend was voor de overledene en zijn gezin. Ook houd ik van ‘rituelen’, niet zweverige, maar handelingen en voorwerpen die helpen afscheid te nemen en die het afscheid persoonlijker maken. Bijvoorbeeld iets meegeven in de kist of een betekenisvol muzieknummer spelen als de overledene uit huis wordt gedragen. Maar ook een sobere, meer traditionele uitvaart met vaste rituelen kan met persoonlijke aandacht een bijzondere kleur krijgen. Ik denk graag met u mee om een passende vorm te vinden.

Over mijn persoonlijke stijl krijg ik vaak te horen dat ik mensen op hun gemak stel. Ik creëer een fijne sfeer en geef (zelf)vertrouwen aan mensen. Ik voel goed aan wat er nodig is. Niet te formeel, vlot en soms ook met humor. “Je bent jezelf, zodat wij dat ook konden en durfden te zijn.”  “Je bent gewoon en dus bijzonder.”

Op mijn 50ste heb ik ‘het roer omgegooid’ en ben ik uitvaartbegeleidster geworden. De jaren ervoor heb ik een eigen bedrijf opgebouwd in het beoordelen, selecteren, coachen en trainen van mensen, bij grote bedrijven. Ik ervaar dat ik als uitvaartbegeleidster veel heb aan de ervaring die ik heb opgedaan in het inschatten en begeleiden van mensen en groepsprocessen, het ontwikkelen van programma’s en leidinggeven en organiseren.

Als we van iemand afscheid moeten nemen gebeurt er veel. We worden geconfronteerd met het feit dat iemand er echt niet meer is. Iedereen reageert daar op een eigen manier op. We krijgen meer inzicht in wie we zelf (willen) zijn en onze relaties. We gaan op zoek naar het overzicht van iemands leven, wie hij of zij was en wat hij of zij heeft betekend. Ik help u graag bij dit proces en kleur met u samen het afscheid graag echt persoonlijk in.