< Terug

Wilma van Opstal

Wilma van Opstal

Een pad ontstaat door erop te lopen

Samen met nog 17 andere vrouwen behoor ik tot de eerste lichting die de opleiding Meander uitvaartopleidingen met succes afrondde in 2002. Met mijn (levens)ervaringen, creativiteit, spiritualiteit en organisatorische capaciteiten had ik voldoende bagage om mij zelfstandig te vestigen als één van de eerste vrouwelijke uitvaartondernemers in Breda.

Het was pionieren in het begin. maar er bleek behoefte aan een eigentijdse, persoonlijke en vrouwelijke aanpak van het vak. Toen ik na een paar jaar ervaring als zelfstandig gevestigd uitvaartondernemer handen te kort kwam, heb ik mijn team uitgebreid. Aandacht in tijd en kwaliteit is wat nodig is bij ieder afscheid en dat kan alleen als het werk door meerdere schouders wordt gedragen.

De dames van Van Opstal
In de afgelopen jaren heeft er zich vervolgens een prachtig team om mij heen gevormd van vakvrouwen met dezelfde passie en visie. ‘De Dames van Van Opstal’ worden ze genoemd. Tijdens uitvaarten en begrafenissen worden we geholpen door ervaren en betrokken gastvrouwen en gastheren.

Inmiddels sta ik aan het roer van de onderneming en ben ik het aanspreekpunt als u contact met ons opneemt. Ik zorg er voor dat er zo snel mogelijk een uitvaartbegeleidster contact met u opneemt. Zij maakt concrete afspraken met u en komt naar u toe voor de eerste kennismaking zodra u daar aan toe bent. Mocht u een persoonlijke voorkeur hebben voor één van hen, dan zullen we daar zoveel mogelijk rekening mee houden.

Daarnaast houd ik mij bezig met ondersteunende taken zodat de uitvaartbegeleidsters zich volledig op hun werk kunnen focussen. Ik ben hun aanspreekpunt, luisterend oor en vraagbaak en zorg dat we als team de juiste koers blijven varen.

Vanaf het begin heb ik extra aandacht gehad voor mensen die na de uitvaart steun zoeken in het omgaan met het verlies en gemis van een dierbare. In 2006 heb ik daarom Rouwgroep Breda opgezet; inmiddels een zelfstandige stichting die openstaat voor iedereen die daar behoefte aan heeft. We organiseren o.a. ontmoetingsbijeenkomsten en maandelijkse wandelingen. Op de pagina Rouwgroep Breda leest u alles over de diverse activiteiten.

“Ben je nooit vrij? Sta je altijd aan?” Dat vragen mensen mij vaak. Inderdaad, ik ben dag en nacht bereikbaar, maar voel dat niet als een belasting. Af en toe vraag ik één van de dames om de telefoon een paar uur van mij over te nemen, zodat ik even volledig tijd en aandacht voor privézaken heb. Ik heb geen behoefte meer aan lange, verre vakanties. Ik heb geleerd om met meditaties naar binnen te keren en tot rust te komen. Daar, in de stilte, tussen twee ademhalingen in, vind ik vaak antwoorden op vragen die me bezig houden en kan ik me weer opladen.

En ja, dit werk is ook een stukje roeping, voor al onze medewerkers. De bereidheid om bereikbaar te zijn kun je alleen maar opbrengen als je met hart en ziel voor dit prachtige vak hebt gekozen!