< Terug

Yvonne Vrolijks

Yvonne Vrolijks

Een uitvaart organiseren is nooit hetzelfde en juist dát maakt het vak als uitvaartbegeleidster zo bijzonder. Tussen het overlijden en de dag van de uitvaart delen families, vrienden en kennissen met mij vaak heel persoonlijke herinneringen. Belangrijk is te luisteren naar wat gezegd wordt, maar ook naar wat níet gezegd wordt. Ik wil graag iedereen erbij betrekken en een eigen aspect laten inbrengen, ook de stille volgers op de achtergrond. Met kleine persoonlijke rituelen, teksten, muziek of herinneringen krijgt iedereen zijn eigen unieke afscheid.

Mijn achternaam breekt soms meteen het ijs. Ik probeer met nabestaanden te relativeren en in deze verdrietige tijd ook de mooie en grappige momenten te memoreren. Deze passen immers ook bij het leven. Lachen kan in een emotionele tijd van afscheid heel fijn zijn. Een afscheid hoort bij het leven, al komt het soms te vroeg en ongelegen.

Ik stimuleer nabestaanden veel zelf te doen. Dat geeft het afscheid een persoonlijke touch. Het werkt helend als je ook bij het afscheid van een dierbare je liefde en creativiteit inzet. Daarbij is het niet erg als het net iets anders loopt als bedacht is of als iemand niet uit zijn woorden komt. Dat maakt een uitvaart juist eigen en uniek. Net als de overledene; die heeft vast ook zijn of haar “perfect imperfecties”.

Ik neem de tijd, luister, kom afspraken na, ben begripvol en zorg dat alles tot in de puntjes geregeld wordt zodat nabestaanden kunnen terugkijken op een waardig, respectvol en persoonlijk afscheid van hun dierbare. Een uitvaart is het maken van een mooie herinnering, gebaseerd op mooie herinneringen uit iemands leven. Heel fijn en intiem dat ik daarin kan bijdragen. Het is echt maatwerk. Er is geen vast recept. Bovendien, iedere smaak is anders, ieder mens is anders en ieder afscheid is anders en dus uniek. Graag deel ik met nabestaanden mijn deskundigheid en ervaring om hen hierbij te kunnen begeleiden..

De juiste snaar raken, dat is mijn ultieme uitdaging!