< Terug

Yvonne Vrolijks

Het organiseren van een uitvaart is nooit hetzelfde en juist dát maakt het vak als uitvaartbegeleidster zo bijzonder. Tussen het overlijden en de dag van de uitvaart delen families, vrienden en kennissen met mij vaak heel persoonlijke herinneringen. Belangrijk is te luisteren naar wat gezegd wordt, maar ook naar wat níet gezegd wordt. Ik wil graag iedereen erbij betrekken en een eigen aspect laten inbrengen, ook de stille volgers op de achtergrond. Met kleine persoonlijke rituelen, teksten, muziek of herinneringen krijgt iedereen zijn eigen unieke afscheid.

Mijn achternaam wekt bij sommige families vragen op en breekt soms meteen het ijs. Ik probeer met nabestaanden te relativeren en in deze verdrietige tijd ook de mooie en grappige momenten te memoreren, immers die passen ook bij het leven. Als nabestaanden bij elkaar zitten wordt er, tijdens het regelen van de uitvaart, ook wel eens gelachen en soms schaamt men zich daarvoor; dit is niet nodig want in deze emotionele tijd vol onzekerheid is een lach ook van groot belang. Het helpt om mensen in vreugde te herinneren, het helpt ook om een afscheid samen zo minder beladen te maken. Een afscheid hoort bij het leven, al komt het soms te vroeg en ongelegen.

Nabestaanden doen ook veel zelf en dat geeft een persoonlijke touch en het werkt helend als je ook bij het afscheid van een dierbare je liefde en creativiteit inzet. Soms merk ik dat ze het moeilijk vinden als het dan net iets anders loopt als bedacht is; als iemand niet uit zijn woorden komt of als er iets misgaat. Maar dat maakt een uitvaart ook eigen en uniek, net als de overledene; die heeft vast ook zijn of haar “perfect imperfecties”.

Ik neem de tijd, luister, kom afspraken na, ben begripvol en zorg dat alles tot in de puntjes geregeld wordt zodat nabestaanden kunnen terugkijken op een waardig, respectvol en persoonlijk afscheid van hun dierbare. Een uitvaart is het maken van een mooie herinnering, gebaseerd op mooie herinneringen uit iemands leven. Heel fijn en intiem dat ik daarin kan bijdragen. Het is echt maatwerk. Er is geen vast recept. Bovendien, iedere smaak is anders, ieder mens is anders en ieder afscheid is anders en dus uniek. Graag deel ik met nabestaanden mijn deskundigheid en ervaring om hen hierbij te kunnen begeleiden..

De juiste snaar raken, dat is mijn ultieme uitdaging!