< Terug

Monique Visser

Monique Visser

“Als iets liefs je verlaat, blijft de liefde over”

‘Ik hou van het leven’, is het antwoord dat ik geef als mensen mij vragen waarom ik heb gekozen voor dit werk. Leven en dood zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goed afscheid doet leven!

Misschien weet u al hoe de uitvaart er uit moet gaan zien, of heeft u juist geen idee. Geen afscheid is gelijk, want ieder mens is uniek.
Het vormgeven van een afscheid is een proces zonder vaststaande kaders; niets moet en (bijna) alles kan.

Uw verdriet kan ik niet wegnemen, maar met mijn kennis en ervaring help ik u waar ik kan. Dat doe ik niet door te bepalen wat er moet gebeuren, maar door met oprechte aandacht te luisteren naar wat er gezegd, maar ook naar wat er niet gezegd wordt, door ideeën aan te dragen en daarbij de rode draad niet uit het oog te verliezen.
Ik vind het waardevol dat er ruimte is voor overleg, verschillende meningen en eigen inbreng van naasten, waardoor de vormgeving van het afscheid een nog persoonlijker tintje krijgt. Het zelf actief meedenken en kunnen bijdragen aan de invulling van de uitvaart van uw dierbare heeft bovendien vaak een troostende werking en een positieve invloed op het verwerkingsproces.

Toen ik voelde behoefte te hebben aan meer diepgang en verbinding in en met mijn werk, was de keuze voor de Meander uitvaartopleiding in Zwolle snel gemaakt.
De persoonlijke ontmoetingen, de intieme momenten waarbij ik aanwezig mag zijn, de verhalen die er met mij worden gedeeld en aan mij worden toevertrouwd, maken dat ik mijn werk met liefde en vol overgave doe.
Telkens weer vind ik het bijzonder om te zien hoe een afscheid langzaam vorm krijgt en er zich, in de intense, vaak liefdevolle, week voorafgaand aan de uitvaart, stap voor stap, een waardig, passend en persoonlijk afscheid ontvouwt, waar later met een warm gevoel op teruggekeken kan worden.
Het geeft mij energie en voldoening, om alle wel overwogen keuzes en ideeën samen te zien komen op de dag van de uitvaart.

De kleinschaligheid van Wilma’s onderneming maakt het mogelijk om te werken zoals ik dat graag wil; persoonlijk en betrokken, met ruimte en tijd, in een periode waarin voor naasten die tijd even stilstaat.