< Terug

Miriam Tjin Pit Joen

Miriam Tjin Pit Joen

Verdriet bestaat, omdat het liefde is

Als je, zoals ik, opgroeit met een vader die in de uitvaartbranche werkte, dan hoort de dood bij het leven. Toch heeft het een tijdje geduurd voordat ik de overstap maakte vanuit de zorgsector naar de uitvaartwereld.

Nadat ik tientallen jaren in organisatorische functies binnen de goede doelen- en zorgsector werkte, startte ik in 2020 met de opleiding tot uitvaartbegeleidster. Aansluitend kon ik aan de slag bij het crematorium en het Huis van Afscheid in Breda. De ervaringen die ik hier heb opgedaan met de verzorging van overledenen, de aulawerkzaamheden en het intensieve contact met families en uitvaartcollega’s, hebben mij een goede basis gegeven om te starten als uitvaartbegeleidster.

Hierdoor weet ik dat ieder mens anders is en dat ook ieder afscheid anders kan zijn. Voor mij zijn de details belangrijk, zonder het grote geheel uit het oog te verliezen. Alles mag er zijn. Kracht en kwetsbaarheid, lachen en huilen. Verdriet is er immers omdat het liefde is. En in liefde komen zoveel gevoelens samen.

Een familie bijstaan in een week voor het afscheid is dankbaar werk omdat het zo puur en echt is. Hier zijn de mensen op hun kwetsbaarst en kan ik ze het vertrouwen geven om samen in alle rust het afscheid voor te bereiden. Ik ondersteun en ontzorg en zie waar ik nodig ben in een periode waarin familie en vrienden steun bij elkaar zoeken en herinneringen delen; waarin gehuild, maar ook zeker gelachen wordt.
Soms weten mensen precies hoe ze afscheid willen nemen, maar even zo vaak liggen alle opties nog open. In alle gevallen ben ik dichtbij om een afscheid te creëren waarvan nabestaanden na afloop zeggen: “Het was goed, het paste precies bij oma Jannie of bij onze lieve broer.”

Ik ben er trots op dat ik één van de dames van Van Opstal ben. Hier kan ik werken vanuit mijn passie: met mensen optrekken, meeleven en helpen. Echt aanwezig zijn in het proces van het afscheid is voor nabestaanden erg belangrijk en voor mij de voorwaarde om mijn werk goed te doen. Telkens weer kijk ik met dankbaarheid terug op een afscheid waarin ik dichtbij en nabij mocht zijn. Dankbaarheid, die me de energie geeft om voor een volgende familie klaar te staan.