< Terug

Documentaire Levenseindekliniek

Gisteravond werd bij DWDD de documentaire over de Levenseindekliniek aangekondigd in het kader van de ‘Week van de euthanasie’ (13 t/m 20 februari). Voor ieder van ons een beladen onderwerp, al was het maar om de intense dialogen over een ‘zelfgekozen’ levenseinde.

Bijzondere mensen van de NVVE waren te gast bij Mathijs van Niekerk om deze documentaire samen onder onze aandacht te brengen. Het valt niet mee om in 10 minuten de essentie van de Levenseindekliniek in woorden te vervatten , laat staan het hele proces dat voorafgaat aan een actief levenseinde te beschrijven. Het pad naar dit bewust gekozen moment gaat niet over rozen.. Het vraagt veel aandacht, begrip, wederzijds respect en afweging van alle betrokkenen. Ook het gevoel van intense betrokkenheid van professionals is meestal moeilijk in woorden uit te drukken.

Wanneer iemand de uitdrukkelijke wens om te willen sterven kenbaar maakt, volgt er een gezamenlijke weg van afwegingen en beslissingen. Een mens met deze wens stelt zich kwetsbaar op naar de buitenwereld en is afhankelijk van het begrip en de medewerking van derden. Ook voor de hulpverleners ligt hier een zware, gevoelige en soms langdurige taak. Het vraagt veel van iemand om zich in te leven in de doodswens van een ander. Mededogen, communicatie en professionaliteit vormen het vertrouwen in de juiste beslissing op het juiste moment. Hoe dankbaar kunnen we zijn voor het feit dat de Levenseindekliniek bestaat uit mensen die hulp willen en kunnen bieden bij intense wensen van verlossing, rust en vrijheid.
(Maandag 15/2/16, 20.25 uur NPO2)

Op dinsdag 16 februari om 22.55 uur zendt NPO2 de film ‘De strijd om het einde’ uit in het kader van 15 jaar euthanasiewetgeving.
Voor verdere informatie zie: nvve.nl