< Terug

Wereldlichtjesdag 2021

We hebben vaak niet eens in de gaten dat onze dag vol zit met gewoontes en rituelen. Hoe sta je op? Wat doe je eerst? Wat doe je voordat je de deur uitgaat. Wat doe je voordat je naar bed gaat? Voordat je gaat slapen?

Dagelijks terugkerende handelingen zijn gewoontes en geven structuur aan de dag. Indien je er bewust de nadruk op legt, er een bepaalde waarde en intentie aan koppelt is het een ritueel. Steek je iedere avond een kaarsje aan bij het avondeten zonder er bij na te denken? Óf steek je iedere avond een kaars aan waarbij je even bewust stilstaat en aandacht geeft aan je gedachten? Kijk en voel je bewust de warmte van het licht, denk je aan iemand die je mist, aan iemand waar het niet goed mee gaat, ben je je bewust van een stoel aan tafel die leeg blijft?

Rituelen, klein en groot, zijn overal in aanwezig. Zoals kerstbomen en oliebollen met Kerstmis en Oud & Nieuw. Zoals het ja woord tijdens een huwelijksvoltrekking en het plaatsen van je handtekening met een diploma uitreiking.

Door het vormen van een ritueel en deze met volle aandacht uit te voeren wordt er een speciale lading aan de gebeurtenis gegeven, hierdoor wordt een gebeurtenis bijzonder en speciaal. We hebben allemaal behoefte aan rituelen, omdat daardoor uiting kan worden gegeven aan de emoties en gevoelens die ermee samengaan.

Bij een ingrijpende gebeurtenis kan een ritueel helpend zijn. Klein, intiem en persoonlijk, maar ook in groepsverband of collectief, zelfs wereldwijd. Zo kunnen we ons verbonden voelen door samen te zingen, te verstillen bij het aansteken van een kaars, vinden we troost bij het delen van herinneringen en klappen we massaal voor de zorg.

Sinds 1997 is het iedere tweede zondag van de maand December Wereldlichtjesdag. Een ritueel om een kaarsje aan te steken en om stil te staan bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Hierdoor ontstaat in verschillende tijdzones een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor ieder die een kind heeft verloren en het gevoel te delen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet. Dit jaar zal Wereldlichtjesdag plaatsvinden op zondag 12 december om 19.00 uur .

Ik steek zeker een kaarsje aan. Voor wie maak jij de wereld zondag 12 december een beetje lichter?

Lieve groet,
Olga