< Terug

Kist, mand of wade?

De keuze in kisten, baren en andere omhulsels is groot, evenals de soorten hout, bekleding, kleur en versieringen. Naast de diverse houtsoorten worden er ook alternatieve materialen gebruikt om kisten van te maken zoals riet, wilgentenen, stof en karton. In ons aanbod hebben we ons mede laten leiden door milieu-ecologische aspecten.

Aan de omhulling kan een eigen uitstraling gegeven worden: een kist kan (zelf) beschilderd of beplakt worden of voorzien worden van een foto of afbeelding. Daarnaast kunnen diverse voorwerpen in, op of nabij de kist geplaatst worden. Denk aan: tekeningen, knuffels, foto’s, kaarsen, kruisje op de kist etc. Een kistkleed is een kleed dat over de kist gelegd wordt tijdens de uitvaart. Het kleed kan ook door u zelf gemaakt worden.

De wade is een toegestaan alternatief voor de kist. Dit kan een mooie doek van uzelf zijn. Er zijn ook waden te koop. De overledene mag in een lijkwade gehuld worden op voorwaarde dat er geen enkel lichaamsdeel onbedekt is tijdens de feitelijke begrafenis of crematie. Bij een crematie is tevens de voorwaarde dat de wade niet van synthetisch materiaal gemaakt is. Voor het vervoer van de overledene wordt gebruik gemaakt van een draagbaar.

In principe mag een kist of ander omhulsel zelf gemaakt worden. Het mag alleen niet uit kunststoffen en metalen vervaardigd zijn (met uitzondering van kleine, losse onderdelen). Voor alle omhulsels geldt dat ze van vergankelijk materiaal moeten zijn.

Kiest u of kiezen uw nabestaanden voor iets anders dan een houten kist, dan moet wel altijd vooraf geïnformeerd worden of dit is toegestaan bij de betreffende begraafplaats of crematorium.