< Terug

Vluchtgedrag in tijden van rouw


In tijden van rouw kunnen we ons soms verloren voelen, overweldigd door emoties die we niet altijd begrijpen. Vluchtgedrag, de drang om weg te rennen van de pijn, is een natuurlijke reactie. Het kan voelen als de enige manier om te ontsnappen aan de verpletterende last van verdriet.

Sommige mensen kunnen het verlies niet onder ogen zien en doen alsof het niet is gebeurd. Ze vermijden gesprekken over de overledene of zelfs het bezoeken van plaatsen die herinneringen oproepen.

Anderen kunnen zichzelf begraven in werk om hun gedachten af te leiden van het verdriet. Ze kunnen extra uren maken, zich obsessief richten op projecten of zelfs een nieuwe baan zoeken om constant bezig te zijn.

Voor sommige mensen kan de pijn van het verlies zo overweldigend zijn dat ze hun toevlucht nemen tot verdovende middelen zoals alcohol, drugs of medicatie om de emoties te verdoven.

Het kan zijn dat mensen zich terugtrekken uit sociale activiteiten en zichzelf isoleren van vrienden en familie. Ze vermijden contact met anderen uit angst voor confrontatie met hun verdriet.

In plaats van hun verdriet onder ogen te zien, kunnen mensen zichzelf ook verliezen in destructieve relaties of situaties die hen afleiden van hun pijn.

Maar juist in die momenten van vluchtgedrag is het belangrijk om te onthouden dat het oké is om te voelen wat we voelen. Rouw is geen rechte weg naar genezing; het is eerder een hobbelige weg met ups en downs. Het is normaal om te willen vluchten, maar het is ook belangrijk om te erkennen dat vluchten slechts tijdelijke verlichting biedt.

In plaats van weg te rennen, kunnen we proberen te omarmen wat ons verdrietig maakt. Dat betekent niet dat we de pijn moeten koesteren, maar eerder dat we er ruimte voor moeten maken in ons leven. Door onze gevoelens te erkennen en te accepteren, kunnen we langzaam maar zeker leren om ermee om te gaan.

Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat we niet alleen zijn. Rouw kan een eenzaam proces lijken, maar er zijn altijd mensen om ons heen die klaar staan om te luisteren en te steunen. Samen kunnen we de weg naar genezing bewandelen, stap voor stap, dag na dag.