Thuis opbaren kan belangrijk zijn voor het rouwproces.De nabestaanden kunnen zo hun dierbare het langst bij zich houden wat goed kan helpen bij de rouwverwerking.

Nog vaak wordt iemand direct na overlijden met een laken over het lichaam het ziekenhuis, verzorgingstehuis of het eigen huis uitgereden. De familie blijft achter in een leegte, en weet niet wat er met hun dierbare overledene gaat gebeuren. Na vier dagen kunnen de directe nabestaanden afscheid nemen. De afscheidsdienst in de kerk en of het crematorium volgen en daarmee is het ritueel rondom het afscheid van de overledene voorbij. Door deze gang van zaken lopen mensen vaak trauma’s op. Maatschappelijk is er momenteel veel aan het veranderen. Steeds vaker worden mensen thuis opgebaard, waardoor de nabestaande stap voor stap ziet wat er met het lichaam van hun dierbare gebeurt. Door simpel te vertellen wat wij gaan doen tijdens de laatste verzorging, in de volksmond vaak “afleggen” genoemd, zie je de lucht klaren. De lakens worden verschoond, het lichaam wordt gewassen, en uw dierbaar overledene krijgt schone kleding aan. Later zeggen de nabestaanden vaak: “wat vond ik dat mooi”.

Onze missie is zorgdragen voor het lichaam van de overledene, waarbij ons streven is, dat we zo min mogelijk ingrijpen met technische hulpmiddelen. Wij kunnen u als nabestaanden ondersteuning geven. Ook al zijn er complicaties met het lichaam van de overledene, bijna altijd is er een oplossing en is het mogelijk om in rust en sfeer afscheid te nemen van uw dierbare. Ook kunnen wij de familie assisteren tijdens de laatste verzorging. Daarna, afhankelijk van wat de wensen en mogelijkheden zijn, kan de overledene thuis worden opgebaard in zijn of haar vertrouwde omgeving. Als er niet gekozen wordt voor een thuisopbaring is het natuurlijk nog wel mogelijk om de laatste verzorging thuis of bijvoorbeeld in het verzorgingstehuis uit te voeren waarna het lichaam van de overledene kan worden overgebracht naar het rouwcentrum. Op deze manier verlaat uw dierbare verzorgd het t(e)huis.

Het eerste persoonlijke contact
Wij komen zo spoedig mogelijk naar de plaats waar u dit wenst. Bij aankomst zullen we eerst kennismaken met alle aanwezigen. Als de nabestaanden er aan toe zijn, dus voldoende tijd hebben gehad, gaan we beginnen aan de laatste verzorging van de overledene.

De verzorging
Samen met de familie bepalen we wie de laatste verzorging gaat doen. Vervolgens waar dit gaat plaatsvinden, en hoe de opbaring gedaan zal gaan worden. De nabestaanden mogen meehelpen, of er gewoon bij zijn. Stap voor stap geven wij aan wat we gaan doen en waarom. Ook als de nabestaanden beslissen er niet bij te blijven, mag u er vanzelfsprekend van uitgaan dat wij met de allergrootste zorgvuldigheid zullen omgaan met het lichaam van uw dierbare.

De opbaring
De overledene kan worden opgebaard in het eigen bed, op een baarplank of eventueel in de kist. Ook houden we rekening met de beleving van kinderen. Wij verplaatsen onszelf letterlijk en figuurlijk in de situatie van kinderen. Wat voor volwassenen details lijken, kan bij een kind een trauma veroorzaken waardoor het zijn hele leven angst houdt voor de dood.

Verzorgd het eigen huis verlaten
Als de nabestaanden de keuze maken hun dierbare niet in het verzorgingstehuis of thuis op te baren, dan is het nog altijd wel mogelijk om alleen de verzorging thuis te doen. Daarna zou dan de overbrenging naar het uitvaartcentrum kunnen plaatsvinden.

Dagelijkse controles bij een thuisopbaring
Dagelijks, of zo vaak als nodig zullen we de overledene bezoeken. Tijdens dit bezoek controleren we de conditie van het lichaam van de overledene en tevens de werking van de koeling. Tevens zijn dit momenten waarop wij met u kunnen communiceren over eventueel aanvullende wensen rond de opbaring zoals bijvoorbeeld make-up, kapsel, verlichting.

Voorbereiding voor de uitvaart
De uitvaart is meestal gepland vier tot zes dagen na de dag van overlijden. De dag voor dit definitieve afscheid gaan wij, eventueel met de familie, zorgdragen voor het overleggen van de overledene, van de opbaring naar de kist, de definitieve rustplaats. Deze moeilijke stap doen we in goed overleg, met of zonder aanwezigheid van de familie.

CategoryUitvaart

2015 © Copyright Wilma van opstal | Sitemap | Realisatie bij Communicado

Tel:        076-5201799