Thuis opbaren kan belangrijk zijn voor het rouwproces. De nabestaanden kunnen zo hun dierbare het langste bij zich houden, wat goed kan helpen bij de rouwverwerking.
Steeds vaker worden mensen thuis opgebaard, waardoor nabestaanden stap voor stap zien wat er met het lichaam van hun dierbare gebeurt. Door simpel te vertellen wat wij gaan doen tijdens de laatste verzorging, in de volksmond vaak “afleggen” genoemd, zie je de lucht klaren. De lakens worden verschoond, het lichaam wordt gewassen en de overledene krijgt schone kleding aan. Later zeggen de nabestaanden vaak: “wat vond ik dat mooi”.
Het eerste persoonlijke contact
Wij komen zo spoedig mogelijk naar u toe en als u daar aan toe bent, gaan we de overledene verzorgen.
Het verzorgen
Samen met de familie bepalen we wie de laatste verzorging gaat doen. De nabestaanden kunnen meehelpen, of er gewoon bij zijn. Er is daarbij ook ruimte voor (klein)kinderen. Stap voor stap geven wij aan wat we gaan doen en waarom. Ook als de nabestaanden beslissen er niet bij te blijven, zullen wij met de allergrootste zorgvuldigheid omgaan met het lichaam van uw dierbare.
Het opbaren
De overledene kan worden opgebaard in het eigen bed, op een opbaarplateau of eventueel in de kist.
Verzorgd het eigen huis verlaten
Als de nabestaanden de keuze maken de overledene niet thuis op te baren, dan is het toch mogelijk om de verzorging thuis te doen. Daarna wordt de overledene overgebracht naar het uitvaartcentrum.
Dagelijkse controles
Dagelijks, of zo vaak als nodig, zullen we de overledene bezoeken. Tijdens dit bezoek controleren we de conditie van het lichaam van de overledene en tevens de werking van de koeling. Dit zijn momenten waarop wij met u kunnen bespreken of er aanvullende wensen zijn rond de opbaring zoals bijvoorbeeld make-up, kapsel, verlichting. De dag voor de uitvaart, of op de dag zelf, gaan wij, eventueel met de familie, de overledene in een kist of mand leggen.