< Terug

Voorstelling Simone Kleinsma – VERDER – 5 oktober 2022

Stichting Rouwgroep Breda gaat samen naar de voorstelling ‘VERDER’ van Simone Kleinsma.

UPDATE: VOORSTELLING VERPLAATST NAAR WOENSDAG 5 OKTOBER 2022!

Na overleg met het management van Simone Kleinsma en in samenwerking met het Chassé Theater in Breda is het ons gelukt een optie te nemen op een aantal 1e rangs kaarten voor deze bijzondere voorstelling op woensdag 5 oktober van 20.00-21.30 uur. Na afloop hebben een aparte ruimte aangeboden gekregen voor een nazit om, voor wie wil, samen nog wat te drinken en na te praten. Alle 40 kaarten zijn inmiddels verkocht.

In VERDER vertelt Simone Kleinsma haar persoonlijke verhaal over de afgelopen jaren, waarin ze heeft moeten ontdekken hoe het is om alleen verder te gaan na het verlies van haar man Guus Verstraete in 2017.

BN/DeStem, 08 oktober 2021:
VERDER heet de voorstelling die op 11 oktober in première ging in theater DeLaMar, waar destijds de dag voor de uitvaart een herdenkingsbijeenkomst was. Kleinsma vertelt en zingt over het universele thema verlies, wil het vooral niet te veel haar eigen verhaal laten zijn. ,,Al is het dat natuurlijk wel. Ik probeer het algemeen te houden, bijna iedereen heeft weleens verlies ervaren. Van een partner, kind of vriend, maar het kan ook om een hond gaan. Ik hoop dat bezoekers zich erin herkennen en er troost uit halen. Ik noem de naam van Guus ook niet. Ik heb het consequent over hem en hij.’’

Hoewel het geen verdrietig programma is, moet de bezoeker wel gewaarschuwd zijn. ,,Het wordt geen avondje grappen en grollen met Simone. Die naam heb ik wel een beetje, maar dat is het dus niet. Dat moet je je vooraf realiseren, maar dan is het ook goed. Treurig en zwaar is het niet, ik wil juist dat de mensen zich bij het verlaten van de zaal gedragen voelen.’’

Het is inmiddels 4,5 jaar nadat Kleinsma haar man verloor. Na 31 jaar lief en leed overleed hij plotseling aan hartproblemen, de zangeres en actrice was redde- en radeloos. ,,Ik wist wel dat ik verder moest. Verder is niet voor niets de naam van de show geworden. Maar hoe? Dat wist ik niet, ik had geen idee.’’

Het eerste jaar was niets leuk. ,,Dat was overleven. Met heel veel steun van vrienden en familie en daar ging veel tijd overheen. Het voelde voor mij alsof ik op zoek moest naar wie ik was voordat ik een relatie kreeg. Hoe deed ik dat, alleen genieten van iets simpels als een kopje koffie? Dat was een zoektocht, zonder succes natuurlijk. Want 31 jaar eerder was ik nog een twintiger, een heel ander mens. Bovendien vormt zo’n relatie je natuurlijk ook. Maar ja, ik moest iets, dit was een soort houvast.’’

,,Langzamerhand ontdekte ik dat ik weer plezier kon hebben in dingen. Zo kreeg ik een keer onbedaarlijk de slappe lach en dacht: gelukkig, hij zit er nog, ik kan nog lachen zonder me schuldig te voelen. Of ik organiseerde een etentje waar ik wél lol in had. In het eerste jaar zat ik me aan tafel af te vragen: wat dóe ik hier?’’

Zo’n anderhalf jaar na het overlijden van haar man bezocht Kleinsma in haar eentje een balletvoorstelling in Amsterdam. ,,Ik wilde heel graag Igone de Jongh zien. Ik reed naar Amsterdam, ging in mijn eentje dat theater binnen en heb genoten van het ballet. Teruglopend naar mijn auto voelde dat als een overwinning.’’

In haar theatershow, verreweg de meest persoonlijke tot nu toe, gebruikt Kleinsma de seizoenen als metafoor voor het leven. ,,In de lente doe je alles wat God verboden heeft, je zoekt en lééft. In de zomer ontmoet je je grote liefde, dat is een heel rijke tijd met mooie wijnen, onvergetelijke reizen en lange zomeravonden. Aan het eind van de zomer verdwijnt de grote liefde plotseling en ga je de herfst in. Daar zit ik nu. En om die een beetje opgeruimd in te gaan, ben ik nu druk met opruimen. Spullen van mezelf, maar ook van Guus. Je verzamelt nogal wat in je leven. Ik ga er heel nauwkeurig mee om, sommige dingen geef ik weg, andere dóe ik weg. Reisgidsen bijvoorbeeld. Die verouderen heel snel en tegenwoordig kijk je toch nooit meer in zo’n boekje.’’

Wat er in de winter nog volgt? Kleinsma benoemt het niet. ,,Daar ben ik helemaal niet mee bezig, welnee. Die is er nog lang niet, ik moet nog wel een tijdje mee kunnen. Ik mis Guus nog elke dag en dat zal zo blijven tot het eind van mijn leven, maar ik heb het doorstaan, ik bén er nog.’’

Klik hieronder voor de trailer van de voorstelling op youtube