< Terug

Kloktijd en rouwtijd


In het ritme van ons dagelijks leven worden we vaak gedreven door het tikken van de klok. Maar wanneer we geconfronteerd worden met verlies, komen we in aanraking met een andere dimensie van tijd – rouwtijd. Het is een tijd waarin de wereld lijkt te vertragen, waarin elke seconde pijnlijk voelt en waarin het leven niet meer volgens de klok lijkt te functioneren.

In rouwtijd is het normaal om je overweldigd te voelen, verward, en soms zelfs verloren. Maar laten we niet vergeten dat rouwtijd geen vijand is, maar een metgezel op onze reis door verdriet. Het is een tijd waarin we de ruimte hebben om te voelen, om herinneringen te koesteren en om langzaam te genezen.

Hoewel kloktijd ons misschien aanspoort om vooruit te gaan, herinnert rouwtijd ons eraan dat het oké is om stil te staan, om te rusten en om ons verdriet toe te laten. Het is een tijd van zelfcompassie, van zorgzaamheid voor onze gebroken harten.

Dus als je jezelf verstrikt voelt in de druk van de klok, laat jezelf dan toe om te rusten.
Luister naar de fluisteringen van rouwtijd, want soms is het belangrijkste wat je kunt doen, gewoon tijd nemen. Tijd om stil te staan én tijd om door te gaan.