< Terug

Opgeruimd verder

De spullen opruimen van iemand die is overleden is vaak moeilijk. De een wil alle spullen wegdoen om maar zo snel mogelijk te vergeten, de ander wil juist alles bewaren om zoveel mogelijk in stand te houden. Het is met spullen opruimen net als met rouw, je kan het niet echt goed of fout doen, het is een individuele keuze.

Laat je niet van de wijs brengen door mensen die vinden dat het tijd wordt om kasten op te gaan ruimen of die verbaasd reageren als ze horen dat je kort na het overlijden al kleding hebt weggedaan. Jij bepaalt wanneer je waar aan toe bent.

Maar waar begin je dan? Doe je het alleen of vraag je hulp van een familielid of goede vriend(in)? Het liefst gooi je spullen niet weg, want ooit betekenden ze veel voor de overledene. Maar als jij er zelf niet veel meer aan hebt en het is te oud of te zeer beschadigd om het weg te geven of door te verkopen, zit er vaak niks anders op. Onthoud wel dat je de herinneringen voor altijd met je meedraagt en dat je deze dus niet loslaat als je de spullen wegdoet. Deze gedachtegang kan jou wellicht helpen om beslissingen te nemen bij het opruimen van de spullen.

Met sommige spullen die je wilt koesteren kun je een mooie herinneringsplek maken in huis waar je elke dag naar kunnen kijken. Je kunt ook een mooie bewaardoos maken, een memorybox. Zet die op een plaats waar je er gemakkelijk bij kunt als je behoefte hebt om de inhoud tevoorschijn te halen en stil te staan bij mooie herinneringen.

Is er kleding van de overledene die je graag wilt bewaren? Als dat goed voelt, laat dan gerust die lievelingsjas nog aan de kapstok hangen. Ook kun je van speciale kledingstukken een knuffel, kussen of lappendekentje (laten) maken. Er zijn ook een aantal bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Maak je keuzes op basis van de spullen en kleding waar je blij van wordt. Maakt het je leven mooier of fijner als je het fysiek in bezit hebt of is een foto ervan ook genoeg? Wees mild voor jezelf, je hoeft geen dingen te bewaren uit plichtsbesef of schuldgevoel.

En sta jezelf ook een paar uitgestelde beslissingen toe. Als je midden in het rouwproces zit, is het vaak moeilijk om de juiste afweging te maken. Kleine spullen stop je zolang in de uitstel-doos. Vraag je bij grote spullen af wat het kost om ze te bewaren en hoeveel ruimte ze mogen innemen.

Kom je er niet uit, denk er dan eens over na om een opruimcoach in de arm te nemen.
Er zijn professional organizers die gespecialiseerd zijn om mensen na een ingrijpend verlies te helpen om meer ruimte, overzicht en rust in huis en hoofd te krijgen.

Begin met kleine stapjes, dan trekt geleidelijk aan de mist op en kun je op den duur weer opgeruimd verder.