< Terug

Lichtpuntjes

We worden in de aanloop naar Kerst en Oud&Nieuw overspoeld met reclames waarin een geïdealiseerd beeld wordt geprojecteerd van hoe deze dagen eruit zouden moeten zien. Samen met elkaar aan feestelijk gedekte tafels, iedereen blij en gelukkig en met een overvloed aan eten, drinken en cadeaus. Al die gelukzalige beelden nestelen zich in ons brein en zorgen ervoor dat we torenhoge verwachtingen gaan creëren van deze dagen.

De realiteit ziet er echter in heel veel gevallen anders uit. Het verdriet rondom en gemis van een dierbare is tijdens deze dagen groter en extra voelbaar. En voor ons allemaal geldt dat we nog steeds te maken hebben met beperkingen en maatregelen rondom het coronavirus en daar zijn we onderhand murw van. Er wordt gesproken van een collectief levend verlies, waarbij we in meer of mindere mate het gevoel delen van een gemis. Een gemis aan vrijheden en samen kunnen zijn met meer dan vier personen, gemis aan respect, solidariteit en saamhorigheid en aan zekerheden die anderhalf jaar geleden nog wel vanzelfsprekend waren.

We zijn sociale wezens en we hebben het nodig om ons verbonden te voelen. En als we dat op de één of andere manier niet kunnen, ontstaan er gevoelens van eenzaamheid. Waarbij gezegd dat eenzaamheid en alleen zijn niet hetzelfde is. Want in alle drukte aan een mooi gedekte tafel met mensen om je heen, kun je toch een gebrek aan verbondenheid ervaren wat samen kan gaan met een eenzaam en verdrietig gevoel. En tegelijkertijd kun je je heel tevreden en verbonden voelen terwijl je alleen en op jezelf bent.

Veel hangt samen met het hebben van verwachtingen. Wat verwacht jij van deze dagen? Door je bewust te worden van wat jouw verwachtingen zijn, kun je je proberen te richten op hetgeen er wel is of wat wel kan. Zonder voorbij te gaan aan je gevoelens van verdriet of eenzaamheid, want die mogen er zijn. Praat erover, deel deze emoties met iemand die veilig en betrouwbaar voelt. Zoek mensen op waar je je fijn bij voelt. Onderzoek voor jezelf wat jouw behoeften zijn voor deze dagen. Wat vind jij belangrijk, wat doet jou goed, wat heb jij nodig? Voel je niet bezwaard als je op jezelf wilt zijn, maar voel je ook niet schuldig als je graag gezelschap opzoekt. En tot slot koester je herinneringen. Geef extra aandacht aan wie of wat je mist. Haal herinneringen op, zet een extra foto neer van een kostbaar moment, schrijf een mooie anekdote of gedachte op, vraag aan je naasten of zij bepaalde herinneringen met je willen delen. Zo kunnen in deze dagen lichtpuntjes ontstaan.

Ik wens u liefdevolle en warme dagen toe en alle goeds voor het nieuwe jaar!

Olga
Emoveere.nl