< Terug

Kintsugi – een breuk is niet het einde

“The wound is the place where the light enters you” – Rumi

De Japanners geloven dat een barst een voorwerp nog mooier en kostbaarder maakt. Het is een mooi idee deze techniek te zien als een metafoor voor je leven. Kintsugi leert je dat beschadigde delen je sterker en beter maken. Voel je je gebroken, dan kun je de stukken oprapen, ze opnieuw aan elkaar zetten en leren van de barsten te houden.

Elk verlies dat we in ons leven meegemaakt hebben laat sporen na in ons hart. De kunst bestaat erin om de barsten en scheuren met iets waardevols te vullen, er als het ware gouden littekens van te maken, die ons sterker, mooier en waardevoller maken.

We mogen onze littekens, ons verlies en verdriet, dus laten zien in plaats van ze te verbergen want net dat maakt ons tot wie we zijn. Ze kunnen ervoor zorgen dat we na een verlies nieuwe doelen vinden.

Op het moment dat je een schaal, bord of vaas breekt, kunnen verdriet, herinneringen en emoties boven komen. De scherven die overblijven staan symbool voor al deze gevoelens. We zoeken alle scherven weer bij elkaar en plakken met liefde de “brokstukken” aan elkaar met een lijm gemengd met goudpoeder. Er komt een prachtig nieuw voorwerp tevoorschijn, waarop onze gouden littekens zichtbaar worden.

Er zijn mooie geschenksets te koop met een Kintsugi hart om je eigen ritueel te creëren en je gebroken hart te repareren, bv bij Maison Koos.

Bekijk hier de video van Open Your Heart Studio.