< Terug

Kerst(ge)mis

Kerst(ge)mis

De decembermaand komt eraan. Een feestelijke periode en bij uitstek een tijd voor een vrolijk en vreugdevol samenzijn. Maar ook tijdens deze dagen, of misschien wel juist tijdens deze periode kan gemis nog groter zijn en verlies extra voelbaar.

Wat betekenen de feestdagen voor jou? Dat is één van de belangrijkste vragen om jezelf te stellen in de aanloop naar de decembermaand. Want vanuit de media krijgen we met name een beeld opgedrongen van feestelijk gedekte tafels, met een overvloed aan eten, drinken en cadeaus. Het laat vooral zien dat iedereen blij en gelukkig is.

Maar hoe geef je vorm aan deze dagen als verdriet de overhand heeft? Als alles een zwart randje van rouw heeft. Omdat een dierbare rond deze periode is overleden. Of vanwege het besef dat dit iemands laatste kerst en laatste oudejaarswisseling zal zijn. Of omdat een dierbare extra wordt gemist, het gezelschap niet compleet is, die plek aan tafel leeg blijft en bepaalde gewoontes en tradities zijn verdwenen of een andere invulling hebben gekregen.

Wat verwacht jij van deze dagen en wat vind jij belangrijk? Door jezelf deze vragen te stellen, blijf je bij wat jij nodig hebt. Voel je niet bezwaard als je op jezelf wilt zijn, maar voel je ook niet schuldig als je graag gezelschap opzoekt. Koester je herinneringen. Geef extra aandacht aan wie of wat je mist. Haal herinneringen op, zet een extra foto neer van een kostbaar moment, schrijf een mooie anekdote of gedachte op, vraag aan je naasten of zij bepaalde herinneringen met je willen delen. Zo kan je ruimte creëren waarin zowel het donker als het licht samen kunnen gaan.

Heel veel liefde en warmte gewenst 💛
Olga, Emoveere