Waarom dit vak?

Het proces dat aan mijn keuze voor dit vak ten grondslag ligt is eigenlijk al begin jaren ’80 begonnen. Ik werkte destijds in het Elisabethziekenhuis in Tilburg op de polikliniek cardiologie en had de wens mij te bekwamen in het begeleiden van stervenden en hun naasten. Dat was de reden voor het volgen van een avondstudie theologie.

Omdat ik enerzijds mijzelf nog te jong en onervaren vond voor dit vak en er anderzijds zich mogelijkheden aandienden om mijn organisatorische en leidinggevende capaciteiten verder te ontwikkelen in het bedrijfsleven, besloot ik voorlopig die kant op te gaan. Inmiddels heb ik op allerlei gebied ervaring op mogen doen, waarbij ook op het persoonlijke vlak verlies en verdriet mij niet bespaard zijn gebleven.

Ik ben tenslotte edelsteenkunde (gemmologie) gaan studeren en heb een eigen methode ontwikkeld om de fascinerende microstructuur van edelstenen te fotograferen. Deze microfoto’s werden met veel succes als wanddecoraties op de markt gezet. Veel zakelijk succes, maar weinig levensinhoud. Uiteindelijk kwam ik begin 2002 op het punt dat ik besloot dat het tijd werd het roer om te gooien en alle praktische en persoonlijke ervaring, die ik had opgedaan, anders in te zetten.

Een TV uitzending over dood en sterven, waarin 2 vrouwelijke uitvaartondernemers aan het woord kwamen, gaf mij meteen het gevoel: “dat is wat ik wil!” In dat vak kan ik alle ervaring van de afgelopen jaren gebruiken om mensen te helpen bij het afscheid nemen van hun dierbaren en samen met hen vorm en inhoud geven aan een persoonlijke uitvaart. Zo kan ik alle aspecten van mijn spiritualiteit en creativiteit benutten…

Er bleek in september 2002 een nieuwe opleiding van start te gaan van Marjon Klaassen uit Zwolle. De eerste opleiding op HBO-niveau tot uitvaartbegeleider. Hierbij worden mensen opgeleid om te gaan werken bij een uitvaartonderneming die op een persoonlijke wijze te werk gaat, of om zelfstandig een dergelijke onderneming te starten.

Inmiddels behoor ik sinds juni 2003, samen met nog 17 andere vrouwen, tot de eerste lichting, die de opleiding met succes heeft afgerond. De weg was vrij om datgene wat ik heb geleerd in de praktijk te brengen. Uitgebreide praktijkervaring heb ik op mogen doen bij Annie en Marco Hamond, uitvaartbegeleiders in Hilvarenbeek. Het was een geweldige ervaring om hier te ontdekken dat de ingeslagen weg voor mij de juiste bleek te zijn.

Wilma van Opstal.

CategoryEven voorstellen

2015 © Copyright Wilma van opstal | Sitemap | Realisatie bij Communicado

Tel:        076-5201799