< Terug

Een uitvaart in coronatijd: wat kunnen we nog wél?

“Wat zijn de mogelijkheden voor een uitvaart in besloten kring?”

Er wordt veel geschreven en gepraat over wat er allemaal níet kan, maar binnen de richtlijnen van het RIVM zijn er met veel creativiteit en gezond verstand toch nog vele mogelijkheden om een persoonlijke en bijzondere uitvaart te organiseren.

RITUELEN
Ondanks dat we maar met een beperkt aantal personen samen mogen komen voor een uitvaart ontstaan er allerlei nieuwe rituelen waarmee de omgeving laat merken betrokken te zijn bij de nabestaanden. Mensen stellen zich op langs de route waar de rouwstoet langskomt en applaudisseren om de familie een hart onder de riem te steken, vlaggen gaan halfstok in een straat waar iemand is overleden, in een appartementencomplex staan mensen op hun balkons wanneer de overledene naar buiten wordt begeleid. Ook wordt in de rouwkaart gevraagd om tijdens de uitvaart een kaars voor de overledene te laten branden, of naar zijn of haar favoriete muziek te luisteren.

TECHNIEK
Gelukkig leven we in een tijd waarin ook technisch heel veel mogelijk is. We maken een video-opname van de uitvaart die later via een link doorgestuurd kan worden naar mensen die niet aanwezig konden zijn. Deze opname, of een deel daarvan, kan evt. later worden getoond als er een herdenkingsbijeenkomst gehouden mag worden. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van livestreaming zodat mensen thuis de uitvaart live kunnen volgen op een computer of tablet. Ook worden er meer foto’s gemaakt, met mobieltjes of door professionele uitvaartfotografen.

LOCATIES
Een passende ruimte vinden waar je met een kleine groep mensen kunt samenkomen voor een afscheid is in deze tijd geen probleem. Het crematorium heeft o.a. koffieruimtes geschikt gemaakt om in klein gezelschap bij elkaar te komen en als de weersomstandigheden het toelaten is het ook goed mogelijk om buiten in een tuin bij elkaar te komen. Ook sommige theaters en vergaderlocaties bieden hun ruimtes aan en vaak zijn deze al voorzien van apparatuur voor beeld en geluid.

TROOSTEN
En wat kunnen we verder nog doen om nabestaanden te troosten? Het wordt erg stil na de uitvaart, vooral omdat ons gevraagd wordt zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar we kunnen wel bellen, een kaartje sturen met persoonlijke herinneringen aan de overledene of een bloemetje laten bezorgen. Laat merken dat je, ondanks de fysieke afstand, in gedachten bij die ander bent die zich nu extra alleen voelt.