< Terug

Een lege plaats aan tafel


Het verlies van een dierbare laat een lege plaats aan tafel achter, zowel letterlijk als figuurlijk. Die lege stoel herinnert ons dagelijks aan hun afwezigheid en het gemis kan overweldigend voelen.

Het is belangrijk om te beseffen dat het toelaten van verdriet een cruciale stap is in het verwerkingsproces. Verdriet is geen teken van zwakte, maar een bewijs van de liefde en de band die je had met de overledene.

Voor jezelf zorgen
Wanneer je rouwt is het heel belangrijk toch te proberen goed voor jezelf te zorgen. Rouwen kost heel veel energie en het is dus belangrijk dat je lichaam die energie blijft aanvullen. Dat is een hele uitdaging. Zeker in het begin ben je geneigd om een maaltijd over te slaan, of naar iets ongezonds te grijpen. Maar met zo weinig energie is een kleine wandeling al een hele opgave. Eet dus zo gezond mogelijk, desnoods met een magnetronmaaltijd. Vraag iemand om af en toe voor je te koken of nodig iemand uit om samen te eten.

Probeer ook in beweging te blijven, begin met kleine stapjes. Misschien is er iemand in jouw omgeving met wie je af en toe een blokje om kunt gaan. Dat kan ook helpen om beter te slapen ’s nachts. En als je daar behoefte aan hebt, ga gerust overdag even liggen. Je lichaam heeft ook rust nodig om te herstellen. Rouwen is hard werken, ook voor het lichaam.

Kleine stappen in zelfzorg kunnen een groot verschil maken in hoe je je emotioneel voelt. De ene dag zal beter gaan dan de andere dag. Maak je er niet druk om. Lukte het vandaag niet allemaal? Morgen is weer een nieuwe dag. Wees vooral een beetje lief voor jezelf.