< Terug

De draad weer oppakken, hoe dan?

‘Het komt goed’, zeggen ze…

Het leven heeft een onvermijdelijke cyclus van ups en downs. Soms worden we geconfronteerd met verliezen die ons hart breken en onze wereld op zijn kop zetten. Het verlies van een dierbare is een van de meest pijnlijke ervaringen die we kunnen doormaken. In de nasleep van zo’n verlies kan het voelen alsof ons leven stilstaat, alsof de draad volledig is gebroken.

Het is dan belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om te rouwen. Rouw is een persoonlijk proces en iedereen ervaart het op zijn eigen manier. Het is oké om je verdriet te uiten, om te huilen, om boos te zijn. Laat jezelf toe om al die emoties te voelen en te doorleven, want ze maken deel uit van het genezingsproces.

Na verloop van tijd zul je merken dat de scherpe randjes van je verdriet beginnen te vervagen. Het verdriet zal altijd bij je blijven, maar het zal veranderen van een allesoverheersend gevoel naar een kostbare herinnering.

Om de draad weer op te pakken, moet je jezelf toestaan om langzaam weer verbinding te maken met de wereld om je heen. Misschien wil je nieuwe hobby’s ontdekken, tijd doorbrengen met vrienden en familie, of jezelf toewijden aan een doel dat je dierbare trots zou maken. Doe wat goed voelt voor jou, in jouw eigen tempo.

Besef dat het pad naar genezing geen rechte lijn is. Het zal hobbelig zijn, met ups en downs. Er zullen dagen zijn waarop het verdriet weer allesoverheersend lijkt, maar er zullen ook dagen zijn waarop je glimlacht om mooie herinneringen. Wees geduldig met jezelf en geef jezelf de tijd die je nodig hebt.

Lieve groet,
Wilma