< Terug

Asbestemmingen

Asverstrooiing


Als je voor een crematie kiest voor jouw dierbare, mag je naar ca. 1 maand de as ophalen bij het crematorium. Wat doe je met deze as?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden, zoals thuis bewaren in een urn, de urn plaatsen in een urnengraf of plaatsen in een columbarium bij het crematorium, verwerken in een as sieraad of uitstrooien.

Je kunt ervoor kiezen de as uit te strooien op een plek waar herinneringen gemaakt zijn en die speciaal is. Bijvoorbeeld op het strand, op een berg waar men vaak was of op een mooie plek in de tuin. Maar mag dit zomaar?

Er zijn regels voor het verstrooien van de as. Veel crematoria hebben strooivelden en er bestaan aangewezen plekken in Nederland. Als je wilt verstrooien in het bos, dan heb je bijvoorbeeld toestemming nodig van Staatsbosbeheer. In de eigen tuin mag het bijvoorbeeld wel zonder toestemming. Toch zijn er weinig mensen die zich aan de regels houden. Op het gebied van as verstrooien is er een soort gedoogbeleid.

Er zijn dan ook tal van mensen die gewoon een mooie plek kiezen en hun gang gaan. Kies je hiervoor wees dan wel discreet. Het kan voor andere mensen nogal confronterend zijn om zoiets te zien. Besluit je een dagje naar Texel te gaan om daar de as aan het strand in zee te strooien, dan mag dit eigenlijk niet. Toch zijn er maar weinig gemeenten die het illegaal verstrooien van as strafbaar hebben gesteld in hun Algemene Plaatselijke Verordening.

Het verstrooien van de as is een soort moment van afsluiten. Denk er dan voor jezelf ook goed over na hoe je dit het liefst wil doen. (bron:erfwijzer.nl)

📷 gemaakt bij crematorium Zuylen