‘Zonder liefde zou het leven nooit zo stil kunnen zijn’

Jarenlang heb ik als maatschappelijk werker in de ouderenzorg gewerkt. De liefde voor de mensen en voor het werk botsten steeds vaker met de verzakelijking in de zorgsector. Voor mijn gevoel kon ik niet meer voldoende uit mijn werk halen. Ik besloot dan ook mijn hart te volgen en met de vakopleiding tot uitvaartbegeleider bij Meander in Zwolle de uitvaartzorg in te gaan.

Ik was nog geen tien jaar oud toen ik voor het eerst met de dood te maken kreeg op het moment dat mijn opa kwam te overlijden. Later realiseerde ik me dat dit op mij als kind een grote indruk had gemaakt. Ik vond het op die leeftijd vooral heel erg eng. Nu, dertig jaar later, heeft onwetendheid plaats gemaakt voor kennis en ervaring. En de angst heb ik ingeruild voor liefde en respect. Ik ben nu zelf moeder van twee kinderen en ik vind het belangrijk dat doodgaan iets is waar we over mogen en durven praten met elkaar. Op een dag word je geboren en op een dag ga je dood. Het is een pijnlijke realiteit die bij het leven hoort.

Realistisch zijn vind ik belangrijk in mijn werk. In alle emotie en intensiteit zal de realiteit een plekje moeten krijgen. Heel graag begeleid ik mensen in alle rust in de zo kwetsbare dagen vlak na het overlijden van een dierbaar iemand. Er moeten praktische zaken worden geregeld en besluiten worden genomen waarbij ik ondersteun. Maar ook mag er tijd en ruimte zijn om te kunnen verstillen en om het verdriet er te laten zijn. In de kleinschalige uitvaartonderneming van Wilma van Opstal kan ik dicht bij mezelf blijven. Mijn werk is heel persoonlijk en intens. Het voelt als een voorrecht om mensen in deze emotionele periode te mogen bijstaan om met aandacht en op eigen wijze afscheid te kunnen nemen.

CategoryEven voorstellen

2015 © Copyright Wilma van opstal | Sitemap | Realisatie bij Communicado

Tel:        076-5201799