5 jaar vol passie mijn werk als uitvaartbegeleidster invulling geven vraagt om bezinning. Vele families en honderden verhalen verder groeit mijn ervaring met leven en dood. Wat is het fijn om mensen bij te mogen staan in moeilijke, maar ook vaak  bijzonder mooie dagen. Elke keer kijk ik vol verwondering naar de veerkracht in mensen. Wat een prachtige dingen gebeuren er. Elk overlijden is uniek. De reacties van nabestaanden ook. Het zijn pure momenten in ons leven zonder franje of opsmuk, maar altijd gebaseerd op herinneringen, ervaringen en verbintenissen.
De keerzijde van de liefde is pijn en verdriet. We willen elkaar niet verliezen,maar vasthouden en in de ogen blijven kijken. Van een warme omhelzing smelt ieder mens. Het gemis kan dan ook heel groot zijn! Jaren van intimiteit en samen delen houden in ons hart niet zomaar op te bestaan; het is een langzaam veranderingsproces. Liefdevolle aandacht en rust geeft ons de tijd om ons stukje bij beetje in de nieuwe situatie in te leven. Maar…. er zijn stukjes die niet overgaan! Hoe hard we het ook proberen, wat we ook doen, we missen, verlangen, hunkeren naar iemand of iets wat er niet meer is. De liefde gaat nooit over, het gemis blijft, de herinneringen zijn aanwezig, onze kwetsbaarheid is groot en ligt bloot. We doen ons best om ‘gewoon’ door te gaan, er is weinig keus.
De kunst van de rouwarbeid is dit alles eens  goed vast te pakken: stukje voor stukje. Bekijk ze van alle kanten, knuffel ze, keer ze ondersteboven, streel ze of timmer er bovenop. Praat er mee, wees samen stil, voel wat het met je doet. Laat je tranen stromen of lach uitbundig, draag daarna de essentie van elk stukje liefdevol mee in je hart en laat de rest, zo mogelijk, vervliegen.
Die stukjes gaan nooit over! Ze vormen je tot wie je bent en wat je doet. Ze zijn je leidraad.
Soms kunnen we wel wat hulp gebruiken om bepaalde stukjes vast te durven pakken…en is het bevrijdend om gedachten en gevoelens te delen. Speelt dit nu voor jou? Dan is Rouwgroep Breda misschien een fijne bijeenkomst om te bezoeken. Op een informele manier wisselen we ervaringen uit op het gebied van  de (over-)levenskunsten. De eerstvolgende bijeenkomst is op woensdag 2 september 2015 (zie Rouwgroep Breda)
Tinka*, 17/8/2015

CategoryBlog

2015 © Copyright Wilma van opstal | Sitemap | Realisatie bij Communicado

Tel:        076-5201799